Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Тренування в сучасних умовах та боротьба зі стресом

Тренування в сучасних умовах та боротьба зі стресом
Хронічні стреси є однією з головних причин розвитку «хвороб», тому розробка методів профілактики наслідків стресів є надзвичайно актуальною. Важливим фактором у виникненні хвороб є психіка.

Зараз, в умовах війни, майже усі люди знаходяться у хронічному стресі.
В умовах недостатньої рухової активності неможливо зберегти міцне фізичне і психічне здоров'я, повноцінно адаптуватися до соціального середовища. Тому виявлення видів рухової активності, що впливають на профілактику наслідків стресу, є важливим медико-соціальним завданням.

Профілактика стресу


Перша основа профілактики стресу – це фізичні вправи.
Спорт – це один з найкращих засобів боротьби зі стресом. Коли ви тренуєтеся, можна відключитися або переключитися від негативного потоку інформації з інтернету та телевізора на відчуття тіла. Регулярні фізичні навантаження допомагають і підтримують організм у тонусі і покращують емоційний стан та самопочуття.
Спорт – це важливий прояв турботи про себе, що дуже необхідно зараз.
Найкраще, що ви можете зробити, - включити до вашого розпорядку фізичні навантаження і комплекси вправ. Головне, починати потрібно з коротких тренувань, і не докоряти собі за пропуски, якщо ви не пішли один раз на тренування. Починайте з 15 хвилин на день, це краще ніж нічого не робити. З часом відновлення буде йти краще і ви адаптуєтеся до систематичних тренувань.
Сьогодні навіть спортсмени з досвідом та прихильники фітнесу і здорового способу життя страждають від того, що не хочеться активно займатися, і будь-яка активність дається дуже тяжко.

Фактори, які мотивують в теперішніх обставинах займатися спортом та фітнесом:


1. Раціональний розподіл часу та складання графіку тренувань. Раціональне використання часу, який потрібно знайти для постійних тренувань. Без хорошого плану ви не зможете знайти час на тренування.

2. Контролюйте свій стан, кожного дня намагайтеся записувати свої відчуття та враження від тренування і дня, що минув. Також важливо, щоб ви контролювали свій стан під час тренування, до і після. Ведіть щоденник тренувань, записуйте туди свої відчуття. Якщо немає бажання йти на тренування, переглянте щоденник і проаналізуйте усе, що ви зробили перед цим. Таким чином, у вас буде з`являтися мотивація до того, що ви робите. Якщо ви будете отримувати задоволення від того, що робите, завжди буде легше йти вперед.

3. Не забувайте, як ви почали і для чого ви це робите - заради свого здоров’я.

4. Не тренуйтеся кожний день. Дуже легко втратити мотивацію, і часто буває так, що кожного дня після тренувань відчуваєш втому, і не вистачає сил. Дуже великі зусилля швидко будуть призводити до перетренованості і втоми, а в майбутньому - відмови від занять спортом. Завжди отримуйте задоволення від тренувань. Навантаження треба збільшувати поступово.

5. Знайдіть той вид активності, який приносить вам задоволення. Це можуть бути різні види рухової активності, які будуть приносити вам задоволення. Це може бути біг, ходьба, йога, стречінг, танці. Спортивних занять дуже багато, і кожен може знайти собі до душі.

Як мотивувати себе на тренування під час війни?
Людина єдина у фізичному, психічному, соціальному аспектах здоров’я. Але проблема усієї більшості хвороб — це порушення циклу та регуляції цілісності системи усіх видів здоров’я.
Резерви якості здоров`я зменшились, а саме запас усіх життєвих ресурсів людства, і зменшилась здатність протистояти екстремальним стресам. Зменшився страх до зовнішніх факторів, серед яких є війна, люди стали більш безвідповідально ставитися до свого здоров’я і життя, і тому знизилася мотивація до занять спортом і фізичною культурою.
Здатність протистояти стресу залежить від якості здоров’я та резервів систем організму. Чим більші ці резерви, тим легше боротися зі стресом. А тренування у цьому допомагають.
Найголовніше: пам`ятайте, що спорт надає сили і можливість протистояти стресу, і дає змогу вирішувати складні завдання, бути сильним і здоровим. Зараз усім дуже складно і потрібна допомога, і заняття спортом дуже допомагає.
Таким чином, тренування – це наше здоров’я та гарний фізичний стан, що зараз дуже потрібно кожному з нас. Важливо бути готовим до різних ситуацій, бути у гарній фізичній формі і виконувати різні фізичні вправи. Під час стресу працюють м’язи – і паніка відходить, починаєш краще аналізувати ситуацію та приймати рішення.

Рекомендації для зняття стресу окрім фізичних вправ:


1. Слід контролювати свої думки і завжди перетворювати їх у позитивні. Саме думки керують світом, формують події, які з нами відбуваються. Дуже важливо бажати, бачити себе таким, яким хочеться бути. Важливо ніколи не засуджувати себе і свої вчинки. Похвала і заохочення себе - це важливі передумови позитивних змін в житті.

2. Іноді виникають стресові ситуації, які від людини не залежать. Ще давні філософи радили людям знайти в собі сили змінити в житті те, що можна змінити, і намагатися змиритися з тим, чого змінити не можна. Якщо не можеш змінити ситуацію, зміни своє ставлення до неї.

3. «Працетерапія» є одним з найкращих ліків від «розхитаних» нервів. Помічено, що у вчених майже ніколи не буває нервових зривів, оскільки вони занадто захоплені науковими проблемами, творчою роботою. У таких людей немає часу на занепокоєння.

4. Слід рівномірно розподіляти навантаження протягом дня, не організовувати «авралів» в кінці місяця. Особливо важливим є раціональний відпочинок після роботи і під час відпустки, що дозволить максимально змінити стомлюваність і навантаження. Наука про вміння відпочивати має головний принцип: вивести відпочинок в ранг своїх обов'язків.

5. Обов'язковою умовою подолання стресу є достатній повноцінний сон.

6. Загальновідомий факт, що вода нейтралізує негативні емоції, розслаблює м'язи, покращує кровообіг, знімає втому.

7. Повітряні процедури. Слід менше часу перебувати в замкненому просторі, тільки відкритий простір здатен допомогти людині звільниться від сумнівів і тривог, незадоволеності собою і оточуючими. Саме природа володіє потужною цілющою енергією. 8. Стан роздратування, гніву можна пом'якшити завдяки сеансам ароматерапії.

Наталія ЄРЕМЕНКО, кандидат наук з фізичного виховання і спорту,
доцент кафедри здоров’я, фітнесу і рекреації НУФВСУ, майстер спорту міжнародного класу