Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Комплект iз «золота» i «срібла»

Найбільше золотих нагород на ІІІ Європейських іграх у Польщі, які одночасно були і чемпіонатом континенту, поклали до скарбнички збірної України стрибуни у воду. Чотири рази на честь українців звучав національний гімн під дахом затишного спорткомплексу у Жешуві. І одного разу «синьо-жовтим» дісталося «срібло».

Першими на найвищу сходинку п'єдесталу за підсумками змагань змішаних команд на 3-метровому трампліні і 10-метровій вишці зійшли Олексій Середа, Ксенія Байло, Данило Коновалов та Анна Письменська. Наші спортсмени набрали 438,30 бали, випередивши суперників з Італії та Іспанії.
«Не можу сказати, що ця медаль для мене неочікувана, я бачив, що у нас є шанси. Відчув, що станемо чемпіонами, коли виконав свій індивідуальний стрибок», – розповів чемпіон Європейських ігор і чемпіон Європи у командних змаганнях Олексій Середа.
Свою другу «золоту» нагороду наймолодший чемпіон континенту Середа виграв у олімпійському виді програми в парі з Кіріллом Болюхом на 10-метровій вишці.
Підопічні Іллі Целютина і Тамари Токмачової набрали 398,70 бали після шести стрибків, випередивши представників Італії (388,83) і Великої Британії (372,69), яких вважали фаворитами.
Олексій і Кірілл змусили похвилюватися і вболівальників, і тренерський штаб, коли синхронно погано виконали п’ятий стрибок, найскладніший у їхньому арсеналі.
Середа потім пожартував, що то була певна стратегія: «Стрибок на три бали для нас – це дуже погано. Але це спорт, і британці такий самий стрибок також зробили на три бали. Тому, можна сказати, що це був такий геніальний хід (посміхається). Ми помилились, вони трохи підрозслабилися, і ми все ж таки виграли «золото». Ми могли взагалі не помилятися, але то був такий план…»
17-річний Олексій був налаштований перемогти і в індивідуальних змаганнях на 10-метровій вишці, тим паче, що володар першого місця автоматично отримував ліцензію на Олімпіаду-2024. Однак лідер збірної України травмував спину і змушений був знятися зі змагань.
А ось 16-річний Кірілл Болюх став володарем ще одного «золота» в тандемі з 18-річною Ксенією Байло у синхронних стрибках з 10-метрової вишки. Захопивши лідерство після першого раунду, юні українці не віддали його до останнього стрибка - і впевнено перемогли з сумою 322,68, випередивши на 16,56 бали найближчих суперників з Німеччини.
Єдине «срібло» Євроігр для України на вишці у синхроні взяв тандем у складі Ксенії Байло та Софії Есман. Для Ксенії ця медаль стала третьою на турнірі після двох золотих нагород. А Софія взагалі вперше у своїй кар’єрі піднялась на подіум дорослих змагань.
«Я здивована тим, як зробила останній стрибок, для мене це була приємна несподіванка. Я дуже щаслива, що ми з Ксенією завоювали срібну медаль, тому ще це мої перші дорослі змагання та перша спільна нагорода», - сказала Есман.
В останній день змагань стрибунів на Європейських іграх-2023 сенсаційне «золото» на триметровому трампліні вирвали Данило Коновалов та досвідчений Олег Колодій, хоча почали виступати разом лише цього року і до Євроігор встигли позмагатися тільки на двох офіційних стартах на Кубку світу. А в Польщі новостворений український тандем став першим у Європі, набрав у сумі за шість стрибків 410,16 бали, випередивши на 7,5 бали представників Італії. Бронзовими медалістами стали французи – 394,92.
«Насправді я знав, що матимемо нагороду, оскільки підготовка була дуже потужна, - зізнався Данило Коновалов. - Не здогадувався лише, якого гатунку. Загалом я задоволений усіма своїми стрибками. Думаю, міг би краще стрибнути у третьому раунді «три з половиною оберти із задньої стійки вперед», але, в принципі, мені поставили непогані оцінки, тому я усім задоволений, ми дуже гарно попрацювали».

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Олена
ПАВЛОВА

Фото
НОК України, Оргкомітету EG2023