Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Золота двійка

Людмила Лузан та Валерія Терета
Рахунок українським медалям на ІІІ Європейських іграх відкрив екіпаж каное-двійки у складі Людмили Лузан та Валерії Терети на дистанції 500 м.

Вийшовши з кваліфікації у фінал з другого місця, дівчата впевнено виграли вирішальний заїзд. Переможний час Людмили Лузан та Валерії Терети – 1.58,233. Слідом за ними фінішували іспанки Аніта Жаком та Марія Корбера (1.58,506). Бронзову медаль здобули представниці Угорщини – Гяда Брагато та Б’янка Нагій (1.59,163).

«Дует у такому складі – це заявка на Париж?» - запитав кореспондент «ОА» у Людмили Лузан.

– Звичайно. Цього року ми боротимемося за ліцензію на чемпіонаті світу, в серпні. Якщо це нам вдасться, то планомірно, спокійно готуватимемося до Олімпіади. Ми дуже вірили в перемогу на Євроіграх, щосили готувалися, щоб порадувати нашу країну, наших захисників у непростий час.

Розробляли якусь особливу тактику напередодні змагань у Польщі?

Людмила Лузан: Тактика була простою: на сто відсотків зробити свою роботу. Підготовлені були добре, йшли у своєму темпі, а на останньому відрізку почали ще й додавати. І перемогли!
Валерія Терета: Я задоволена гонкою і тим, що мені вдалося виправдати надії тренера. Радію, що я не підвела Людмилу. Для мене було важливо утримати планку та довести всім, що українське жіноче каное – на високому рівні.

До розповіді спортсменок цілу низку важливих деталей додав їхній наставник – Микола Мацапура:
– З жіночою каное-двійкою у нас була дуже складна ситуація. Практично в строю на той час була лише Люда Лузан. І стояло гостре питання, кого з нею посадити в човен. Проблему треба було вирішувати, бо двійка – олімпійська дисципліна. На весняному чемпіонаті України стежили за молодими спортсменками та, зрештою, зупинилися на Валерії Тереті. Почали її готувати. Чесно зізнаюся, дехто був налаштований песимістично, не дуже вірив, що з екіпажу щось вийде. Але інших варіантів не було – попереду Європейські ігри. Ті, хто там потрапляв до першої шістки, отримували право їхати на чемпіонат світу. А тут ще й інша серйозна проблема – не було човна-двійки. Звернулися до фірми-виробника. І вони нам дали човен буквально перед Кубком світу, у травні, – за 20 днів до початку Євроігор.
Залишились на зборах у Польщі. Люда і Валерія тренувалися. Спочатку очам не вірив! Час показували такий, що на Іграх призове місце було б забезпечене. Залишилося лише визначитися із тактикою.
…Дівчата чітко виконали програму та стали чемпіонками. На півкорпусу човна випередили найближчих суперниць. Але головне, що тепер маємо чудовий екіпаж двійки!

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Кирило СТАДНИЧЕНКО
Ігор ЧЕМЕРИС

Фото
НОК України, Оргкомітету EG2023