Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Два п’єдестали і рекорд

Людмила Лузан
Мультимедалісткою III Європейських ігор у Кракові стала каноїстка Людмила Лузан. Після того, як у парі з Валерією Теретою вона стала чемпіонкою у двійці на дистанції 500 м, Людмила ще двічі піднімалася на п’єдестал. Спочатку здобула «срібло» в каное-одиночці на двохсотметрівці. А потім виборола ще одну золоту медаль у змаганнях одиночок на 500 м.

На 200 м Людмила стала віце-чемпіонкою з результатом 46,937 сек. Попереду була тільки представниця країни-господарки Ігор Дорота Боровська (46,653 сек.). Третє місце посіла іспанка Марія Корбера (47,441 сек.).
Саме на цій дистанції українська каноїстка виборола бронзову медаль Олімпіади-2020 у Токіо. На Євроіграх у Польщі Людмила була безумовним фаворитом у цій дисципліні. Чому не вдалося трохи дотягнути до першого місця, розповів її наставник Микола Мацапура:
– Жодних помилок у Лузан не було. Буквально напередодні цього старту Люда відчула нездужання. Довелося навіть скасувати тренування. І вирішили так: вийде на воду, а там, як буде, так і буде. Людмилі доводилося гребти, долаючи біль, – вона на могла добре розтягнутися. Їхала, на своїй волі. Проте зуміла вийти на друге місце, поступившись Боровській зовсім небагато. Якби не ця проблема, Люда на сто відсотків виграла б гонку. Адже це - одна з коронних її дистанцій.
Через день, вийшовши на старт 500-метрівки, наша каноїстка повною мірою продемонструвала найвищий рівень своєї спортивної форми та майстерності. «Це моя коронна дистанція. Я абсолютно розраховувала на перемогу, сумнівів не було, – сказала Людмила Лузан кореспонденту «ОА». – «Розклала» дистанцію, як і задумали, а на фінішному відрізку відірвалася від суперників».
Людмила Лузан показала чудовий результат - 2.02,920 хв, який приніс їй золоту медаль Європейських ігор. Марія Корбера відстала від неї на 1,070 сек. і стала другою в цьому фіналі. Бронзову нагороду виборола угорка Агнес Кісс, яка програла переможниці 1,656 сек.
Виступ своєї підопічної на дистанції 500 м прокоментував і Микола Мацапура:
– До цих стартів неофіційний рекорд у жіночому каное на 500 м становив 2.03,05. Люда на Європейських іграх його перевершила – 2.02,920. Вона йшла на дистанції легко і вільно. А на фініші ще настільки додала, що випередила найближчу суперницю майже на корпус човна. Але до цього ми з Людою провели хорошу теоретичну роботу за «розкладом» дистанції.
Вона завжди ганяється, як кажуть, із холодною головою. Її не бентежать будь-які суперники, у неї немає страху програти. Її приваблює азарт, і вона просто любить гонку!

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Ігор ЧЕМЕРИС
Олена ПАВЛОВА

Фото
НОК України