Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Один забіг – подвійна перемога

ІІІ Європейські ігри. Легка атлетика
Тріумфаторкою III Європейських ігор у бігу на 800 м стала рівненчанка Наталія Кроль. Вона є однією з найдосвідченіших спортсменок в українській легкоатлетичній збірній, яка має дві перемоги на чемпіонатах Європи – у 2016-му та 2018-му роках. Учасниця Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро-2016.

Наталія Кроль виграла забіг на 800 м у другому дивізіоні, де виступала збірна України. Вона здолала дистанцію за 1.59,77 хвилини. Але інтрига ще залишалася, оскільки всі чекали на виступ учасниць першого дивізіону, який називали елітним. Коли фінішувала ця група, то з’ясувалося, що найкраща в цьому забігу – швейцарка Одрі Верро – показала час 1.59,95, що було гіршим за результат не лише українки, а й ще двох спортсменок з другого дивізіону.
Таким чином, Наталія Кроль зійшла на найвищу сходинку п’єдесталу. Друге місце з результатом 1.59,80 посіла угорка Б’янка Кері. Бронзова медаль дісталася представниці Словаччини Габріелі Гаяновій (1.59,92).

Ваші враження від чемпіонату континенту? Наскільки зручними чи, навпаки, незручними були нинішні старти?

– Безумовно, головною особливістю цьогорічного командного чемпіонату Європи був його формат. Тобто одночасне включення його до програми Європейських ігор. Виходить, що виступаємо у двох турнірах одразу. Хоча, в принципі, все пройшло нормально, чесно кажучи, було незвично. Маєш лише один старт – попередніх забігів немає. А потім… Уявіть собі, спортсмен фінішував першим, знає свій час, але потрапляє у призи чи не потрапляє – невідомо. Чекає, поки закінчаться забіги у всіх дивізіонах, підіб’ють підсумки, - і тільки тоді стане зрозумілим місце, що посів.

Суперниці були вам знайомі? Знали, від кого що чекати?

– Так вийшло, що я значний період була відсутня на біговій доріжці. Тому конкурентки на стартах у Польщі були мені абсолютно незнайомі. Усі молоді дівчата, яких я не бачила. Поняття не мала, хто поряд зі мною біжить, які у них можливості.

Іноді можна чути від спортсменів, що перед стартом виникає передчуття успіху. У вас на Іграх такого не було?

– У мене такого передчуття ніколи не буває. Нічого невідомо, доки не фінішуєш. Звісно, 800 метрів – це не спринтерські дистанції. Ще до старту з тренером проводимо певну теоретичну роботу: розкладаємо дистанцію, відпрацьовуємо тактичні задуми. Все це треба реалізувати на дистанції. Хоча не завжди буває так, як задумав. Тоді вже орієнтуєшся по ситуації.

Для будь-якого атлета дуже важлива підтримка – уболівальників, близьких, колег… Якою мірою ви відчували її на Європейських іграх?

– До мого тренувального процесу включена вся сім’я. Це також моя команда. Тому з повною відповідальністю говорю, що медаль, яку завоювала, не тільки моя, а і тренера, і чоловіка, і батьків.
І ще хочу сказати про те, що будь-який наш успіх завдячує неймовірній підтримці товаришів по збірній.
ІІІ Європейські ігри – вже історія. Попереду наступні важливі старти. І вже розпочинається відбір на Олімпіаду 2024 року у Парижі. Наша олімпійська мрія вже зовсім поряд.


Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Ігор
ЧЕМЕРИС

Фото
European Athletics’, Chiara Montesano