Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

«Сказала собі: «Золото» нікому не віддам»

Ольга Харлан
Титулована українська шаблістка Ольга Харлан завоювала на Європейських іграх-2023 «золото» в індивідуальній першості. У фіналі українка не залишила жодних шансів Ілінці Пантіс з Румунії – 15:3.

Ця особиста перемога стала першою для Харлан за більш ніж три роки, відколи українка підіймалася на першу сходинку п’єдесталу Гран-прі в Монреалі 10 січня 2020 року.

Ольго, що значить для вас ця перемога у фіналі Європейських ігор? – запитали ми фехтувальницю після закінчення змагань.

- Для нашої країни зараз кожна перемога дуже важлива. Я зробила все, що у моїх силах, і, нарешті, змогла досягти бажаного результату. На перших Європейських іграх в Баку не змогла проявити себе. Хотілося через вісім років, все ж, виграти нагороду. Для мене цей успіх дуже важливий, особливо під час війни.
Хотіла подарувати золоту медаль країні та воїнам, які нас захищають. Також прагнула порадувати свою родину.

Фінальний матч проти румунки ви розпочали з солідною перевагою. Здається, що навіть деморалізували суперницю…

- Під час фіналу мені було дуже непросто, але рахунок продемонстрував, що у мене ще є сили боротися за найвищі нагороди. Якщо я впевнена у собі, то повинна перемагати саме з таким солідним розривом. Хочу привітати молоду румунську спортсменку, яка заслужено вийшла до фіналу. Я нервувала, але сказала собі, що «золото» нікому не віддам.

Міжнародна федерація фехтування позбавила індивідуальні змагання на Європейських іграх статусу кваліфікаційних на Олімпійські ігри. Якою була реакція спортсменів на цей випадок?

- На жаль, атлети з усього світу не розуміють, що вони мають висловлювати свою позицію. Можливо, інші країни не хочуть вникати в це питання, адже в них є свій відбір на Олімпіаду. Вважаю, що Міжнародна федерація дещо знецінила Європейські ігри.

Тобто наші спортсмени можуть кваліфікуватися на Олімпіаду лише через командні змагання?

- Так, але зараз ми можемо втратити шанс на ще одну медаль в індивідуальній першості. Ми могли б на Олімпіаді завоювати дві-три медалі, адже в нас сильні спортсменки.

Ви дуже голосно співали гімн України на церемонії нагородження!

- Я дуже давно не чула гімн України на честь моєї перемоги. Емоції мене переповнювали, відчувала гордість за свою країну. Сподіваюся, що наші головні перемоги ще попереду.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Максим
ЧЕБЕРЯКА

Фото
НОК України