Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Медаль з олімпійською путівкою

Олена Костевич
«Одним пострілом - у двох зайців». Саме так вийшло у чернігівчанки Олени Костевич у стрільбі з пневматичного пістолета (10 м), адже уславлена українська спортсменка досягла в одній дисципліні подвійного успіху. Вона виборола бронзову медаль і, водночас, олімпійську ліцензію на Ігри-2024 у Парижі.

Нинішня нагорода Європейських ігор - друга у Костевич загалом, і перша – в особистих змаганнях. Чотири роки тому, на II Іграх, вона зійшла на третю сходинку п’єдесталу, виступаючи в міксті з Павлом Коростильовим.
Враженнями від свого першого старту на Євроіграх-2023 Олена Костевич поділилася з кореспондентом «Олімпійської арени»:
– Умови для спортсменів ускладнила спека, задуха. Не у всіх вистачило сил пройти дистанцію на максимумі. Можливо, тому низка сильних спортсменок – наприклад, грекиня Анна Коракакі, сербка Зорана Арунович – вибули з боротьби за медалі. Що стосується мене, то в кінцевій фазі фіналу трохи здала позиції. Проте своєю бронзовою нагородою дуже задоволена – вперше завоювала трофей Європейських ігор в особистих змаганнях. Хоча, зізнаюся, найбільше раділа, що завоювала олімпійську ліцензію до Парижа-2024.
Виступ Олени Костевич у Польщі прокоментував головний тренер збірної України з кульової стрільби Олександр Камінський:
– Завоювання нагороди найтитулованішою нашою спортсменкою, олімпійською чемпіонкою-2004, мало велике значення, оскільки вона зробила медальний почин для всієї команди. Боротьба в цій дисципліні для неї легкою не була, насамперед, у психологічному плані. Усі звикли до того, що Олена завжди однією з перших в олімпійській збірній країни завойовує ліцензії на головні старти чотириріччя. Був шанс це зробити минулого року на чемпіонаті світу в Каїрі. Але не вийшло. На Європейських іграх знову випав такий шанс і втрачати його дуже не хотілося. Безумовно, розіграш ліцензії додав напруженості в боротьбі. Стала третьою, а могла бути й першою. І все ж бронзова медаль Європейських ігор – великий успіх.

Чому так важливо було завоювати олімпійську путівку саме на Євроіграх? Попереду будуть ще ліцензійні турніри. Костевич і там цілком могла б досягти своєї мети.

– Річ у тім, що відкладати на потім такі речі – це ризик. Що ближче Олімпіада, то сильнішою буде конкуренція на ліцензійних турнірах. Взагалі, у стрільбі досить складна система ліцензій. До Олімпіади-2024 будуть ще чемпіонат світу та дві європейські першості, на яких розігрується невелика кількість путівок. Ще можна розраховувати на ліцензії, якщо посідаєш високе місце в рейтингу після завершення олімпійського сезону. Але там теж свої особливості. Пощастить – не пощастить. Тому, чим швидше завоюєш ліцензію, тим краще. Олена це прекрасно розуміла. На Євроіграх питання закрила. Поставила крапку. Тепер можна спокійно, планомірно вести підготовку до Олімпійських ігор.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Ігор
ЧЕМЕРИС

Фото
НОК України