Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

«Полтавський танк» з надзвичайним бажанням перемагати

Олександр Хижняк
Європейські ігри-2023 у Польщі стали наймасштабнішим відбором для боксерів на найближчі Олімпійські ігри: у 13 категоріях у чоловіків та жінок розігрувалося 44 ліцензії на Париж-2024. Україна привезла на змагання сильну команду з чемпіонами світу та Європи, але єдину медаль вдалося завоювати лише срібному призеру ОІ-2020 у Токіо Олександру Хижняку.

Два роки тому на Олімпіаді «Полтавський танк» змагався ще в категорії до 75 кг, але потім піднявся у вазі, і на Іграх в Польщі боксував уже у 80 кг.
Суперник Олександра по 1/8 фінала, представник Греції Міхаіл Цамалідіс, протримався повну дистанцію. Але вирок суддів був однозначним – 5:0 на користь українця, який, за словами головного тренера національної збірної Дмитра Сосновського, останнім часом покращив свій фізичний стан і став інакше розуміти поєдинок.
«Хижняк почав виконувати більше захисних дій, над якими багато працює. І хоча він віддає перевагу тотальному стилю боя, гарно захищається і зовсім мало пропускає, Олександр – думаючий боксер, він все робить вчасно, вдало перехоплює атаки суперника», - розповів Сосновський.
Несподівано швидкоплинним виявився для Хижняка фінал. Вже у першому раунді 27-річний український боксер відправив перспективного хорвата Габріеля Веочіча у нокдаун, проте суперник зміг підвестися. А ось після масованих атак у другому суддя вирішив таки припинити страждання балканця і зупинив бій, віддавши перемогу Олександру.
Золота нагорода, яку виборов Хижняк у Польщі, стала для нього вже третьою медаллю на Європейських іграх після «бронзи» у вазі до 81 кг у Баку-2015 та «золота» у Мінську-2019 (до 75 кг). Таким чином, Олександр виявився першим в історії українським спортсменом, якому вдалося взяти нагороди на всіх трьох Євроіграх!
«Я Сашу поставив прикладом для всіх наших боксерів, тому що він – номер один. Він – дух, сила, фізична підготовка, техніка. Перед фіналом він трохи травмував праву руку, але це ніхто не бачив і про це ніхто не знав. І він показав, що йому це не заважає. У нас ще будуть два відбіркові турніри до Олімпійських ігор-2024, і треба йти вперед, як Саша Хижняк, до кінця», - прокоментував перемогу полтавчанина глава ФБУ Кирило Шевченко.
«Від початку своєї кар’єри Олександр є видатним боксером. Він неймовірно працездатний, з великим бажанням перемагати, бути кращим в ринзі», - додав Сосновський.
Олександр присвятив яскраву перемогу на змаганнях у Польщі всім, хто боронить Україну: «Вдячний усім військовим, завдяки яким ми маємо можливість їздити на змагання, представляти нашу країну, завойовувати медалі, щоб гімн нашої країни грав, щоб прапор підіймався.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!

Олена
ПАВЛОВА

Фото
НОК України