Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Медичний тил українського спорту

В'ячеслав Черненко і Вікторія Ус
Можна сказати, що у високих результатах, яких українські атлети досягли на цьогорічних ІІІ Європейських іграх, є і заслуга якісно організованої роботи медичної служби під час їх проведення.

В основному Селищі атлетів у Кракові облаштували медичний центр, де у будь-який час могли отримати медичну допомогу і спортсмени, і тренери. Особливо це стосувалося видів спорту, які не мали у своєму складі медичного персоналу. Також до послуг команди були два кабінети для масажу.
На цих Іграх головним лікарем збірної команди України був В’ячеслав Черненко – директор Українського медичного центру спортивної медицини, хірург, лікар зі спортивної медицини, який мав досвід роботи з медичного забезпечення вітчизняної делегації під час Ігор ХХХІІ Олімпіади у Токіо:
«Дуже радий, що мав можливість очолити медичну команду на цих важливих змаганнях. Зараз я перебуваю у лавах ЗСУ, тому нагода супроводжувати наших спортсменів у Кракові повернула мене на короткий час до цивільної професії, за що я дуже вдячний керівництву Міністерства молоді та спорту та НОК України.
До складу нашої медичної команди також увійшли лікарі Єлизавета Химич, Катерина Шадурська, масажист Павло Віхоть і лікарі національних збірних з видів спорту. Медичний центр національної збірної працював цілодобово, у тому числі на місцях проведення змагань».
Як часто буває на великих спортивних турнірах, нинішні Європейські ігри не обійшлися без драматичних історій. Під час одного із заїздів майстриня з веслувального слалому Вікторія Ус могла зійти з дистанції через нещасний випадок. Своєчасна невідкладна допомога, надана В’ячеславом Черненком, дозволила їй подолати всі труднощі, вийти на старт і завоювати золоту медаль.

2020 року Український медичний центр спортивної медицини (УМЦСМ) перевели зі сфери управління МОЗ у підпорядкування Мінмолодьспорту. На Центр покладають завдання із медико-біологічного супроводження тренувань і змагань атлетів вищої категорії, проведення спортивних заходів; діагностики і лікування травм, пов'язаних зі спортом, а також завдання із реабілітації, необхідної для участі спортсменів у змагальному процесі.
Окрім цього, Центр співпрацює з лікарями національних збірних, координує заклади, що надають медичну допомогу, і забезпечує організаційну та методичну підтримку інших лікувально-профілактичних закладів у сфері спортивної медицини, лікувальної фізкультури та медичної практики.

Повністю читайте у віддрукованому номері.
З питань придбання цього номеру, просимо звертатися в редакцію за телефоном +38-063-256-98-24
Передплатити журнал зараз!