Paris 2024
Спортивні баталії 2023 року
До олімпійської медалі разом з "Олімпійською Ареною"!
Засновник:
Національний олімпійський комітет України

Ілля Шевляк: «Наші спортсмени – завжди серед лідерів»

Ілля Шевляк: «Наші спортсмени – завжди серед лідерів»
Європейські ігри – унікальні. Тут поєднуються змагання з олімпійських та неолімпійських видів спорту, які стають дедалі популярнішими у світі та в Україні. Про складну підготовку до змагань, виступ і здобутки українських неолімпійців розповідає президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк.

Які ваші враження від ІІІ Європейських ігор?

- Мені пощастило відвідати всі Європейські ігри - в Баку, Мінську та Кракові. У 2015 році Азербайджан підняв надзвичайно високу планку проведення Європіади. Незважаючи на складність логістики у Кракові, де більшість змагань проходили на аренах не у самому місті, подекуди за 100-150 км від Кракова, - для нас треті Європейські ігри стали особливо цінними, оскільки їх приймала Польща, один з наших головних союзників, країна, яка з перших днів повномасштабного вторгнення всіляко підтримує українців. Така солідарність відчувалася всюди: і на змаганнях, і просто на вулицях міста. Насправді, рівень підтримки всієї міжнародної спортивної спільноти був настільки потужним, що це створювало ще більше мотивацій для перемог наших спортсменів. І як важливо, і приємно, що українській гімн лунав так часто, попри все: випалену землю, зруйновані домівки, розбиту вщент спортивну інфраструктуру.

На Іграх було представлено п’ять неолімпійських видів спорту. Як оцінюєте виступ команди?

- Насправді, наші спортсмени – круті, завжди і всюди! Це підтвердилось і на ІІІ Європейських іграх, де спортсмени з неолімпійських видів спорту - карате, таїландського боксу муей тай, пляжного футболу та кікбоксингу - завоювали тринадцять медалей, п’ять з яких – золоті. Це – третина всіх нагород, і, безперечно, потужний внесок у загальну скарбничку збірної України, що свідчить про топ-рівень наших атлетів і тренерів на міжнародній спортивній арені, про розвиток неолімпійського спорту в Україні. Пишаємося і першими командними місцями з карате та муей-тай, що є підтвердженням ефективності злагодженої командної роботи на рівні федерацій, профільного міністерства та Спортивного комітету України. Принагідно хочу відзначити тенденцію збільшення неолімпійських видів спорту в програмі Європейських ігор, тож і кількість здобутих нагород збірної зростатиме.

Тобто наші неолімпійці на провідних ролях в Європі?

- І не лише в Європі. Вони - чемпіони світу та Європи, володарі кубків світу та Європи, рекордсмени континенту та планети. На кожних змаганнях вони зіштовхуються з шаленою конкуренцією. Та навіть під час війни наші неолімпійці доводять всьому світу, що вони – у першій трійці у багатьох видах спорту. На Всесвітніх іграх-2022 у нас, вперше за всю історію незалежної України, було третє місце у загальнокомандному заліку. Ми вибороли 45 медалей: 16 золотих, 12 срібних і 17 бронзових. До речі, багато чемпіонів та призерів Всесвітніх ігор поїхали на Європейські ігри в Краків і підтвердили свій статус найсильніших.
- На жаль, не всім вдалося потрапити на Європейські ігри. Сьогодні тисячі спортсменів захищають рідну землю, виборюють нашу свободу на фронті. З квітня 2022 року Спортивний комітет України започаткував проєкт пам’яті загиблих спортсменів «Янголи спорту». Все почалося з 30 історій, а сьогодні це вже 290. Це розповіді про наших героїчних спортсменів та тренерів, які віддали життя заради майбутнього своєї країни. Щотижня, а інколи і щодня ми отримуємо сумні звістки з фронту. Серед них є чемпіони світу та Європи, багаторазові переможці національних першостей з олімпійських та неолімпійських видів спорту, ветерани спорту, але також і ті, хто лише починав свій шлях – діти, майбутні зірки, чиє життя жорстоко обірвали. У жовтні 2022 року ми започаткували фотовиставку «Янголи спорту» і вже представили її в Києві, Житомирі, Рівному, Львові, Харкові, Івано-Франківську, Полтаві, Чернівцях. Також вона відбувалася в рамках різних спортивних заходів. У планах провести експозицію у більшості обласних центрів України та європейських столиць.

Як у воєнних умовах тривала підготовка?

- Важка підготовка, як і у всіх видах спорту сьогодні, і фізично, і морально. Частина спортсменів та тренерів втратили свої домівки, можливість тренуватися на рідних спортивних майданчиках, разом зі своїми родинами стали вимушеними переселенцями. Крім цього, деякі спортсмени служать у Збройних силах України з початку повномасштабного вторгнення і не можуть готуватися до змагань у повному обсязі. Деякі з них беруть безпосередню участь у бойових діях, як, наприклад, найтитулованіший у своїй ваговій категорії чемпіон світу з таїландського боксу муей тай Олег Приймачов, який виконує військовий обов’язок у спеціальному підрозділі «Артан» ГУР МО України.

Чи була у вас можливість поспілкуватися з колегами з інших країн?

- Звичайно, бо це надважлива частина роботи – спортивна дипломатія: лобіювання та просування українських інтересів, захист прав наших атлетів та відстоювання справжніх цінностей світового спорту. І таку роботу активно проводили всі, кожний на своєму рівні: міністр Вадим Гутцайт, представники спортивних федерацій, тренери, самі атлети. Ключовим завданням на сьогодні залишається недопуск спортсменів країн-терористів у будь-якому статусі не лише до ОІ-2024, але і всіх світових першостей. У рамках своїх зустрічей з представниками міжнародних спортивних організацій розповідав про проекти Спортивного комітету України «Янголи спорту», а також SportMap-інтерактивну карту зруйнованої спортивної інфраструктури. Світ має знати ціну війни для українського спорту, і такі проєкти є потужним інструментом посилення та просування санкцій на міжнародній спортивній арені.

Інтерв’ю вела
Кіра ІВАНЕНКО